Pelene

po strani
Filtriraj
Resetujte filtere
Brendovi
Veličina
Kolekcije
Prikažite više
Cijena
30 proizvoda
Sačuvano u omiljne
Pelene od ovog materijala mogu se koristiti od prvih dana života - kao povijanje, lagan...
14,90 KM
Sačuvano u omiljne
Pelene od ovog materijala mogu se koristiti od prvih dana života - kao povijanje, lagan...
11,92 KM
Ušteda 20%
14,91 KM
Sačuvano u omiljne
Dimenzije: 120x120 cm Pelena/prekrivac i zvecka
28,90 KM
Sačuvano u omiljne
Dimenzije: 120x120 cm Pelena/prekrivac i zvecka
28,90 KM
Sačuvano u omiljne
Spoljašnjost je napravljena od pamuka sa nepropusnim stranama i upijajućim jezgr...
14,90 KM
Sačuvano u omiljne
Spoljašnjost je napravljena od pamuka sa nepropusnim stranama i upijajućim jezgr...
14,90 KM
Sačuvano u omiljne
Spoljašnjost je napravljena od pamuka sa nepropusnim stranama i upijajućim jezgr...
14,90 KM
Sačuvano u omiljne
Spoljašnjost je napravljena od pamuka sa nepropusnim stranama i upijajućim jezgr...
14,90 KM
Sačuvano u omiljne
Spoljašnjost je napravljena od pamuka sa nepropusnim stranama i upijajućim jezgr...
14,90 KM
Sačuvano u omiljne
Vodootporna tkanina pruža udobnost bebama u pokretu. Tkanina ostaje mekana nakon pranja...
41,90 KM
Sačuvano u omiljne
Vodootporna tkanina pruža udobnost bebama u pokretu. Tkanina ostaje mekana nakon pranja...
41,90 KM
Sačuvano u omiljne
Vodootporna tkanina pruža udobnost bebama u pokretu. Tkanina ostaje mekana nakon pranja...
41,90 KM
Sačuvano u omiljne
Pelene 81907
Gaza sa printom za mjerenje i fotografiranje rasta vaše bebe tokom prve god...
63,90 KM
Sačuvano u omiljne
Pelene 79057
Veoma mekana pelena, neophodna za Vašu bebe. Dizajn sa preslatkim dečijim m...
33,91 KM
Ušteda 15%
39,90 KM
Pročitajte

Pelene

Još jedan veoma važan element koji će obilježiti Vaše rano roditeljstvo je i period nošenja pelena. To razdoblje u životu svake bebe kod roditelja ostane veoma živo zabilježeno. Stalno ćete slušati savjete kada i na koji način treba dijete odvići od nošenja pelena. I svi će tvrditi da je njihov metod najučinkovitiji s toga nemojte se mnogo opterećivati. Pre ili kasnije Vaše dijete će se odvići od pelena. No za vrijeme nošenja pelena neophodno je obratiti pažnju na nekolicinu stvari.

U velikoj većini slučajeve još u porodilištu vas zamole da za svoje novorođenče dostavite pelene. Ako već imate dijete sa kojim ste prošli ovo iskustvo u velikoj ste prednosti. Tačno znate koji brend, koju veličinu i koju vrstu pelena ćete dostaviti porodilištu. Ukoliko Vam je prvo dijete evo nekoliko savjeta i smjernica koje Vam mogu pomoći da donesete odluku za koje ćete se pelene odlučiti.

Posljednjih godina sve je više roditelja koji se odlučuju za pamučne, višekratne pelene. Ova vrsta pelena se, već tradicionalno, koristi više stotina godina. Danas ih nazivaju i višekratne pelene koje su sačinjene  isključivo od prirodnih materijala. Najčešće je u pitanju pamuk, mada se danas sve više u izradi ove vrste pelena koristi i bambus, tj. prerađeno vlakno bambusa. Današnje višekratne pelene u stvari predstavljaju kombinaciju gdje je s unutrašnje strane, tj strane koja dodiruje kožu isključivo prirodno vlakno, dok se sa zadnje tj. spoljašnje strane nalazi nepropusni sloj najčešće sačinjen od određene vrste gume. Ono što je važno i što morate znati o ovoj vrsti pelena je da se mogu koristiti više puta. Peru se u mašini isto kao i bilo koji drugi komad bebine odjeće, a granična temperatura pranja utisnuta je na deklaraciji svakog komada.

Prvi komadi jednokratnih pelena napravljeni su 1948. godine. Za to vrijeme bile su pravo čudo. Materijali od kojih su bile sačinjene mogle su da upiju enormnu količinu tečnosti i da pri tom ne propuste ni s jedne strane. Bile su efikasnije od pamučnih pelena, a pružale su, za to vrijeme sličan nivo komfora. Do današnjih dana tehnologija izrade jednokratnih pelena veoma je napredovala i zbog učinkovitijeg djelovanja u odnosu na pamučne pelene, potpuno su preuzele tržište pelena za bebe. Jednokratne pelene se mogu koristiti samo jednom i nakon toga se odlažu i bacaju. Nema mogućnosti pranja niti ponovnog korištenja.

Jednokratne ili pamučne pelene - koje odabrati?

Nije lako odlučiti se koje ćete pelene da koristite jer i jedne i druge imaju i svoje prednosti i svoje mane. Sreća je što možemo da biramo. Za koje ćete se pelene opredijeliti odluka je samo na Vama. Evo nekoliko karakteristika koje mogu da se uporede i kod jedne i kod druge vrste pelena.

Moć upijanja i udobnost prilikom nošenja

Višekratne pelene su napravljene od prirodnih materijala. Najčešće su to pamuk, bambus, vuna, ali u posljednje vrijeme koriste se i svila i lan. Ovi prirodni materijali kod ove vrste pelena kombinuju se sa nepropusni materijalima koji imaju ulogu da zadrže tečnost u peleni a koji idu na spoljašnju stranu pelene. Najčešće je taj sloj izrađen od gume ili najlona. S druge strane jednokratne pelene napravljene su najčešće od poliuretana ili polietilena, ili sličnih derivata plastike u kombinaciji sa prirodnim vlaknima i u odnosu na višekratne pelene pružaju mnogo veću moć upijanja tečnosti. Kada je u pitanju komfor, studije su pokazale da nošenje jednokratnih pelena dovodi do povećane temperature i neprirodnog zadržavanja toplote u regiji te, naročito tokom letnjih mjeseci bebe i djeca koja nose jednokratne pelene imaju veću vjerovatnoću da dobiju ojed ili osip kože na mjestima koje pokriva jednokratna pelena. Kod višekratnih pelena osip i ojed su svedeni na minimum jer prirodni materijali dozvoljavaju dječjoj koži da „diše“ i vlažnom i toplom vazduhu da nesmetano cirkuliše.

Uticaj na zdravlje

Jednokratne pelene veoma često prijatno mirišu i mogu se pronaći u najrazličitijim dezenima i bojama. Takođe tokom proizvodnje jednokratnih pelena, au svrhu obrade materijala od kojih su sačinjene, koriste se različite hemikalije. Sve do sada izvedene studije pokazale su da ove hemikalije nemaju direktan uticaj na zdravlje mališana. I kod proizvodnje višekratnih pelena hemikalije koje se koriste, najčešće za izbjeljivanje prirodnih vlakana, takođe nisu dokazano štetna i ne utiču direktno na zdravlje beba. Ono što je svakako preporuka proizvođača i jednih i drugih vrsta pelena je da ukoliko primijetite da koža Vaše bebe reaguje na pelenu u vidu pojave crvenila, osipa ili slično. Promijenite vrstu pelene. Ako reakcije na koži nastave da se ponavljaju, svakako treba konsultovati pedijatra.

Cijena

Bebe će u proseku pelene koristiti do svoje druge godine života. To je popriličan udar na budžet domaćinstva. Ako promatramo samo cijenu pelena, svakako jednokratne pelene se svakako manje isplate jer je novac koji ćete potrošiti ako koristite jednokratne pelena i do pet puta veći. Međutim, ako malo proširimo sliku, dolazimo do zaključka da pranje i održavanje višekratnih pelena takođe košta. Kada  uračunamo potrošnju vode, deterdženta, struje na pranje i sušenje višekratnih pelena računica se poravnava.

Pogodnosti

Kada krećete na put s bebom svakako morate da mislite i o pelenama. Koju količinu da ponesete, hoće li biti dovoljno i slično? Kada su u pitanju putovanja jednokratne pelene imaju malu prednost. Osim što svaki komad poslije upotrebe možete da bacite, a Vašoj bebi obučete novu i suvu pelenu, njima nije potrebno pranje, posebno odlaganje niti sušenje. Jednokratna pelena zapreminski, može da upije više tečnosti, tako da, ukoliko put bude trajao nešto duže, ne morate da brinete hoće li se sadržaj pelene kompletno upiti. Ako koristite višekratne pelene, neka Vam pri ruci tokom trajanja puta bude nekoliko komada, za svaki slučaj. Bebe i njihov digestivni sistem, veoma su osjetljivi na promjenu okruženja, temperature, klime.

Što se tiče načina oblačenja i jednokratne i višekratne pelene su veoma napredovale. I jedne i druge dana možete pronaći u formi donjeg veša. Naravno ostale su i linije jednokratnih pelena koje se lijepe, i vrste višekratnih pelena koje s jedne ili obje strane imaju zip dugmiće za zatvaranje.

Jednokratne i višekratne pelene se proizvode u određenim veličinama koje su obilježene brojevima. Kategorije veličina razlikuju se od vrste do vrste pelena kao i od proizvođača do proizvođača. Ređe su granice kod veličina postavljene starosnom dobi, a češće se klase veličina pelena određuju na osnovu težine bebe. U zavisnosti od težine bebe na rođenju njena početna veličina pelena ne mora da bude i početna veličina samog proizvođača. Sve te oznake i kategorije vidljivo su označene na pakovanjima pelena kako jednokratnih tako i višekratnih.

Uticaj na životnu sredinu

Većina djece u prosjeku iskoristiće od pet do sedam hiljada puta pelenu pre nego što pređe na nošu i nošenje pamučnog donjeg veša. Kada u obzir uzmemo sva posječena drveća, potrošenu vodu, zagađenja usled proizvodnje plastike, korišćenje različitih hemikalija, pakovanje, transport, a kasnije i zagađenje vazduha kada se kao otpad spaljuje, utjecaj pelena na životnu sredinu je ogroman. Korišćenje višekratnih pelena u nekoj mjeri može da smanji zagađenje jer je količina koja se proizvodi znatno manja. No kada umijemo u obzir vodu i struju koje se potroše radi održavanja istih, dolazimo do slične računice. Pelene, bilo jednokratne ili višekratne, neophodne su i kao takve roditelji će ih svakako koristiti. Ono što je u moći roditelja je da se potrudi i što prije dijete odvikne od nošenja pelena.

Široki povoj

Široki povoj beba je karakterističan za novorođenčad i sastoji se od jedne švedske, jedne tera (platnene) i jedne jednokratne ili višekratne pelene. Osamdesetih godina, kada se prestalo s povijanjem tek rođenih beba u formaciju kifle uveden je široki povoj. Ovaj način povijanja koji sadrži jednu švedsku pelenu, jednu tetra i jednu običnu pelenu uveden je kako bi se kod tek rođenih beba poboljšao razvoj kukova. I dok u nekim porodilištima ovakav način povijanja i dalje drže za obaveznim, nek pedijatri smatraju da nema potrebe dodatno opterećivati kukove novorođenčeta. Široki povoj se s ovom kombinacijom pelena ( jedna tetra, jedna švedska i jedna obična) na našim prostorima praktikuje od rođenja do trećeg mjeseca života bebe, tj . do prvog kontrolnog ultrazvuka. Ukoliko dobijete izvještaj da je sa kukovima bebi sve u redu, široki povoj možete da skinete.

I tetra pelene i švedske pelene izrađene su isključivo od pamučnih vlakana. To je neophodno jer će kao takve dolaziti u kontakt s tek rođenom bebom i njenom veoma osjetljivom kožom. Tetra (pamučne) pelene su univerzalnih veličina dok kod švedskih pelena postoje kategorije veličina.

Za koju god vrstu pelena da se odlučite važno je da pratite reakciju Vaše bebe. Ako joj iz bilo kog razloga ne prijaju, mijenjajte. Jednokratne li višekratne, važno je da bebi i bebinoj koži prijaju i na koji način joj ne kvare kvalitet života. I ono što je najvažnije, uživajte u svakom trenutku u svojoj bebi i s pažnjom i uživanjem pratite njen razvoj.

U našim prodajnim objektima, kao  i na našoj internet stranici možete pronaći veliki izbor jednokratnih i višekratnih pelena, kao i pelena sa dezenom, pamučne pelene, platnene pelena za kupanje, švedske pelene, gaće za odvikavanje kao i gaće za široko povijanje.