Blog
04.06.2021.

Kako izabrati adekvatnu autosjedalicu za vaše dijete?

Većina roditelja želi znati da li postoji model sjedalice koji će najbolje zaštititi njihovo dijete u slučaju nesreće, a da je istovremeno udoban i jednostavan za korištenje. 
Zapravo, postoji mnogo autosjedalica koje bi odgovarale vašim potrebama. Najbolja autosjedalica je ona koja je pažljivo izabrana i koristi se pravilno, u skladu s uputama proizvođača.



Kada kupujete auto sjedalicu postoji nekoliko stvari koje trebate uzeti u obzir.
Da li je autosjedalica koju namjeravam kupiti:
    prikladne veličine i vrste za moje dijete?
    može li pružiti mojem djetetu najviše udobnosti?
    može li se ispravno postaviti u moj automobil?
    može li se jednostavno pričvrstiti pojasevima u automobilu?
    mogu li jednostavno pričvrstiti djetetu pojaseve u sjedalici?

Postoje četiri osnovne vrste dječijih autosjedalica:
    Autosjedalice za bebe koje imaju manje od 10 kilograma i koje su mlađe od godinu dana. One se uvijek moraju koristiti u položaju u kojem beba gleda prema natrag. Najbolje ih je koristiti na stražnjem sjedalu.
    Prilagodljive autosjedalice koje su u prvo vrijeme okrenute da gledaju prema natrag, a kada dijete napuni godinu dana i ima 10 kilograma, sjedalica se okreće tako da dijete gleda prema naprijed. U tom položaju sjedalica se može koristiti dok dijete ne bude teško oko 20 kilograma i visoko oko 110 centimetara.
    Autosjedalica za djecu stariju od godinu dana koja su teška između 10 i 20 kilograma. U takvoj sjedalici dijete gleda prema naprijed.
    Autosjedalica za veću djecu, koja više ne stanu u gore navedene sjedalice. Mnoga djeca žele što brže prijeći u tu veću sjedalicu, ali nemojte žuriti. Sjedalice za manju djecu pružaju puno veću sigurnost od ove sjedalice. Djeca mogu sjediti u ovoj vrsti sjedalice dok ne budu teška između 30 i 35 kilograma.


Kako pravilno postaviti autosjedalicu?


Prednosti autosjedalice se gube ako se ona ne postavi pravilno. Stoga:
    Provjerite da li je sjedalica dobro učvršćena sigurnosnim pojasom. Probajte je pomaknuti rukama. Ako se pomiče više od 2-3 cm na dijelu gdje je uglavljena pojasom za automobil, treba se još bolje zategnuti. Da bi to napravili, pritisnite koljenom sjedalicu prema sjedalu u autu i zategnite sigurnosni pojas.
    Provjerite jesu li pojasevi na samoj autosjedalici pravilno zategnuti. Ako ih možete staviti između prstiju dok je dijete vezano, znači da su labavi. Regulišite pojaseve u odnosu na količinu odjeće koje dijete ima na sebi.
    Uvijek prekontrolišite da li je sama kopča pravilno zakopčana.
Vi, kao roditelj, odlučujući ste faktor u sigurnosti vašeg djeteta. 
Najosnovniji uslov sigurnosti je stalno i ispravno korištenje autosjedalice.

NAPOMENA: Nikada ne stavljajte dijete mlađe od 12 godina na suvozačevo mjesto ako je tamo zračni jastuk. Čak i ako je dijete privezano u autosjedalici ili pojasevima na sjedalu, snažno otvaranje zračnog jastuka može dovesti do ozbiljnih ozljeda, pa čak i smrti. 

U nastavku vam predstavljamo neke od modela autosjedalica najboljih svjetskih proizvođača, sigurnosti, udobnosti i kvalitete, jer Bojprom za vas bira samo najbolje. 
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci