Blog
31.07.2021.

Edukativne igračke koje potiču intelektualne i motoričke vještine

Neprocjenjivo i ujedno najmlađe „bogatstvo“ svakog društva čine djeca. Aktivnost o kojoj treba brinuti u radu s djecom predškolske dobi je igra. Igra za djecu znači puno više od zabave. Igra potiče rast i razvoj djetetovih kognitivnih, socijalnih, fizičkih i brojnih drugih osobina. Kroz igru djeca spoznaju svijet.

 

Djeca se u dobi od treće do pete godine života samostalno razvijaju, ali ih na to treba potaknuti odgovarajućom okolinom i materijalima. Edukativne igračke - igračke koje potiču intelektualne i motoričke vještine, kreativnost i maštu i podržavaju zdrav socijalni i emocionalni razvoj djeteta. Igra ima specifičnu i vrlo značajnu ulogu u odrastanju djeteta.

 

 

U čovjekovoj prirodi je da se igra cijeloga života, ali u djetinjstvu ima najveće značenje jer čovjek tada najviše raste i razvija se. Pojam igre se odnosi na vrlo veliki broj različitih aktivnosti. Fenomen igre ne može se obuhvatiti jedinstvenom definicijom. Igra je predmet proučavanja psihologije, pedagogije, antropologije, sociologije, etnologije. Većina didaktičkih proizvoda (igračaka) namijenjenih djeci za igru u vrtićima ili kod kuće proizvedena je od drva kao ekološkog i zdravog materijala. 

Razumijevanje igre zahtjeva interdisciplinarni pristup. Igra u vrtiću ima veći smisao ukoliko se odvija u kvalitetnom i poticajnom okruženju za dijete. Tu se prvenstveno misli na raznovrsnost, raznolikost i stalnu dostupnost materijala koje će dijete poticati na istraživanje, a samim time i na učenje.  

Igra nije samo sredstvo kojim se postiže razvoj djeteta već je i metoda za ostvarivanje odgojno-obrazovnih zadataka. Svaka igra će na svoj način postići određeni odgojni cilj. Igrom se dijete uči pokušajima, pogreškama, eksperimentisanju. Dijete razvija osjećaj sigurnosti, samostalnosti, samokontrole i socijalizacije. Igrom dijete razvija i izgrađuje svoju ličnost jer svemu u igri daje odgovarajući smisao te riječi i predmeti dobivaju nova značenja i funkcije 

 

Bojprom tim je za vas pripremio širok spektar didaktičih i edukativnih igračaka koje će uljepšati i biti dio razvoja i odrastanja vašeg mališana. 

Sačuvano u omiljne
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
19,95 KM
Ušteda 50%
39,90 KM

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci